Search This Blog

Loading...

Thursday, June 13, 2013

PBS PENGAJIAN PERNIAGAAN - CONTOH

HAI PELAJAR YANG DIKASIHI

Mungkin ramai yang masih tertanya-tanya macam mana nak buat tugasan PBS Pengajian Perniagaan.

No worries. Anda mempunyai guru PP di sekolah anda yang for ever ready untuk  membantu anda mencapai kejayaan cemerlang . Tanyalah guru anda untuk membantu menyiapkan tugasan.

MULA AWAL!!!! Jangan buat kerja last minute. Mula taip apa-apa maklumat berkaitan dengan pengorganisasian dan kepimpinan. Nanti senang nak susun balik. 
Taip dalam document fail yang berasingan

Document 1: Latarbelakang
Document 2: Pengorganisasian
Document 3: Kepimpinan

Makse sure simpan satu copy di email anda. Itulah tempat yang paling selamat.

Jumpa cikgu setiap kali anda ada kemusyikilan. Buat perubahan segera. kalau tidak, anda mungkin lupa tentang perubahan yang dibincang. Buat catatan dalam kertas

TARGET FULL MARKS. BUAT YANG TERBAIK. INILAH PELUANG TERBAIK UNTUK MEMBAIKI KEPUTUSAN PEPERIKSAAN ANDA.

Di sini cikgu akan kongsi beberapa info dan panduan penting tentang penulisan tugasan. Cikgu nak kongsi kegembiraan anda, jika maklumat ini membantu anda membuat tugasan yang baik. 

MOTTO CIKGU: ILMU UNTUK DIKONGSI BUKAN UNTUK DI SIMPAN DALAM PETI BESI


TAJUK KAJIAN 

Tajuk kajian mesti merangkumi tempat kajian dan apa yang dikaji

CONTOH

KAJIAN TENTANG PENGORGANISASIAN DAN GAYA KEPIMPINAN
DI ____________________________________________________________


ABSTRAK

- Abstrak ialah ringkasan kajian
- Buat dalam satu perenggan
- Mengandungi perkara seperti apa yang dikaji, kaedah kajian yang digunakan serta dapatan 
  penting.

CONTOH

Kajian  ini bertujuan untuk mendapatkan maklumat dan pemahaman mengenai reka bentuk pengorganisasi, proses pengorganisasian, konsep pengorganisasian serta gaya kepimpinan _________ di ________________________ kaedah kajian seperti  temubual, soalselidik dan bahan perpustakaan digunakan untuk  tujuan kajian. Hasil kajian didapati, ___________ sebagai sebuah organisasi awam menggunakan rekabentuk penjabatan berbentuk fungsian yang jelas memerincikan tugas setiap pekerja dalam _________________. Dari segi gaya kepimpinan pula,  kepimpinan ______________ lebih kepada kepimpinan demokratik

PENGHARGAAN
- Tidak diwajibkan
- Perlu menjelaskan pihak yang membantu kajian anda seperti guru, rakan, pihak yang dikaji

OBJEKTIF KAJIAN
- Boleh buat dalam bentuk pernyataan atau berbentuk soalan

CONTOH
1.       Mengenalpasti reka bentuk organisasi  Jabatan Kesihatan Kuala Lumpur
2.       Mengenalpasti proses pengorganisasian  Jabatan Kesihatan Kuala Lumpur
3.       Mengenalpasti konsep pengorganisasian yang digunakan dalam organisasi Jabatan Kesihatan Kuala Lumpur
4.       Mengenalpasti gaya kepimpinan pengarah Jabatan Kesihatan Kuala Lumpur


Kita jumpa lagi

32 comments:

  1. Replies
    1. pilih apa-apa organisasi sama ada menyediakan barang atau perkhidmatan.

      Delete
  2. Contoh soalan bagi borang soal selidik? :)

    ReplyDelete
  3. Cikgu....tajuk itu suka hati letak atau macam mna ??? kan dia ada 4 pecahan dia so mcm mna nak bina tajuk

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Cikgu.. blh x bg cth soalan utk soal selidik?

    ReplyDelete
  6. Salam cikgu, saya nak tanya dalam pengelan apa yang perlu ada ya? Saya mengkaji tentang organisasi FELDA.

    ReplyDelete
  7. cikgu,saya ingin menanyakan pasal soalan soal selidik
    contoh:
    adakah kamu menghadapi ketegangan semasa bekerja dengan pemimpin/rakan sekerja tak ?

    maksud saya boleh bubur soalan tentang motivasi atau stress ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat soal selidik yang simple sahaja. Tumpukan kepada gaya kepimpinan dan kuasa pemimpin

      Delete
  8. cikgu boleh tolong beritahu saya tentang soalan untuk soal selidik mengenai gaya kepimpinan

    ReplyDelete
  9. cikgu macam mana nak simpan kat email ?

    ReplyDelete
  10. cikgu,ada yang lengkap lagi mcam mana nak but soal selidik ka?

    ReplyDelete
  11. cikgu karthik,bolehkah saya membuat tajuk pbs pp saya ke atas perpustakaan negara?adakah itu sebagai sebuah organisasi awam ?

    ReplyDelete
  12. Cikgu... nk tanya blh x saya buat ttg Marrybrown?yg menawarkan makanan segera...tapi ialah cawangan...

    ReplyDelete
  13. cikgu?
    boeh ke kalu buat mengenai caawangan syarikat je?

    ReplyDelete
  14. selamat sejahtera. abstrak tu sama mcm pengenalan ke cikgu?

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum....saya nak tanya cam ne nak hasil kajian?berdasarkan jawapan temubual dan soal selidik...tapi boleh bagi tahu secara terperinci sikit tak?

    ReplyDelete
  16. salam ssjahtera cikgu,sy nk bertnyetntg pengenalan.mcm ni kwn kwn sy ckp pengenalan tk pyah sbb dlm penskoran mrkh pengenalan tk ada,tp cikgu pp sy surh buat.jd pengenalan tuh perlu ke tdak?dan mcm mne pula dgn kaedah kajian soal selidik?cikgu sy ckp buat je soalan "ya atau tidak"shj.tp sy tak fhm mcm mne nk buat soalan bgtu.sy hrp ckgu blh bantu.hsil pbs sy dan kawn kawn buat berpandukan contoh dr MPM.

    ReplyDelete
  17. cikgu can give some example 4 penutup,rumusan dan cadangan?

    ReplyDelete
  18. salam sejahterah~ nak tanya pengenalan mcmna nak buat,apa yg perlu masuk dlm pengenalan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello,emm klaw sye bhagian pengenalan uh,ckgu sye srh wt psl ltr blkg dy je .. :)

      Delete
    2. saya punya pengenalan pun cikgu suruh buat latar belakang.

      Delete
  19. terima kasih banyak cikgu.... anda banyak membantu.

    ReplyDelete
  20. Contoh soalan utk proses pengorganisasian?

    ReplyDelete
  21. Selamat sejahtera ckg...ckg i nak contoh soalan utk gaya kepimpinan

    ReplyDelete
  22. bleh bgi cntoh hsil kjian psal konsep pengprganisasian tak ? t.ksih

    ReplyDelete
  23. cikgu, dalam pengenalan perlu nyata maksud peengorganisasian dengan maksud pernyataan tk?adakah abstrak sama dengan pengenalan shj?

    ReplyDelete
  24. salam cikgu saya nak tanya boleh tak cikgu bagi contoh rangka untuk kerja krusus

    ReplyDelete
  25. Salam sejahtera cgu.. cgu kesimpulan kita perlu ulas balik dapatan kajian ke??

    ReplyDelete