PENGAJIAN PERNIAGAAN STPM PENGGAL
1/2014
KUIZ PEMASARAN
1
|
Kepentingan
pemasaran kepada organisasi ialah (pilih yang betul)
|
|||
a.
Mempercepatkan Proses
Pertukaran
|
||||
b.
Memantapkan dan
Memanjangkan Usia Perniagaan
|
||||
c.
Peluang Perniagaan Dalam
Industri Berkaitan
|
||||
d.
Meningkatkan
imej
|
||||
2
|
Kepentingan
pemasaran kepada individu ialah (pilih yang betul )
|
|||
a.
Memperbanyakkan pilihan
produk di pasaran
|
||||
b.
Kehidupan yang lebih baik
|
||||
c.
Pemenuhan Utiliti
|
||||
d. Mendapat barang dengan harga yang murah
|
||||
e.
Memperbanyakkan Peluang Pekerjaan
|
||||
3
|
Tandakan
pendekatan pemasaran yang sesuai. (1)
Pengeluaran, (2) jualan (3) keluaran (4) pemasaran moden dan (5) pemasaran
kemasyarakatan
|
|||
a.
Menekankan
kebajikan disamping kepuasan pelanggan
|
||||
b.
Pembungkusan
guna kertas kitar semula
|
||||
c.
Memastikan
produk berkualiti tinggi
|
||||
d.
Pengguna
harus dipujuk dan didekati
|
||||
e.
Sesuai
untuk produk yang tidak dicari seperti insurans
|
||||
f.
Penekanan
kepada kepuasan pelanggan
|
||||
g.
Memastikan
produk mudah didapati dengan harga yang murah
|
||||
4
|
Susunan
proses pengeluaran yang betul ialah
|
|||
a. Menilai peluang pemasaran.
|
||||
b.
Mengurus usaha pemasaran
|
||||
c.
Membina campuran pemasaran
|
||||
d.
Memilih sasaran pasaran.
|
||||
5
|
Tandakan
skuadran yang sesuai. (1)anjing ,
(2) bintang, (3) tanda tanya ,(4) lembu kontan
|
|||
a.
Kadar pertumbuhan
rendah dan syer pasaran rendah
|
||||
b.
Kadar
pertumbuhan rendah dan syer pasaran
tinggi
|
||||
c.
Kadar
pertumbuhan tinggi dan syer pasaran rendah
|
||||
d.
Kadar
pertumbuhan tinggi dan syer pasaran tinggi
|
||||
6
|
Kenalpasti
kekuatan(S), kelemahan (W) ,peluang (O) dan ancaman (T)
|
|||
a.
Modal
syarikat yang besar
|
||||
b.
Produk
yang inovatif
|
||||
c.
Keadaan
ekonomi yang meleset
|
||||
d.
Galakan
kerajaan
|
||||
e.
Kemasukan
produk pesaing
|
||||
f.
Politik
stabil
|
||||
g.
Kekurangan
pekerja mahir
|
||||
7.
|
Strategi
pemasaran terdiri daripada (empat sahaja)
|
|||
a. Penembuasan pasaran
|
||||
b. Pembangunan pasaran
|
||||
c. Pembangunan produk
|
||||
d. Inovasi produk
|
||||
e. Pempelbagaian
|
||||
f. Peningkatan jualan
|
||||
g. Pemanjangan produk
|
||||
h. Kedalaman produk
|
||||
8
|
Pilih
faktor yang mempengaruhi gelagat pengguna
|
|||
a. Budaya
|
||||
b. Sosial
|
||||
c. Individu
|
||||
d. Demografi
|
||||
e. Campuran Pemasaran
|
||||
f. Sosiobudaya
|
||||
g. Faktor situasi
|
||||
h. Psikologi
|
||||
9
|
Susun
langkah pembelian produk pengguna yang betul
|
|||
a.
Gelagat
selepas belian
|
||||
b.
Mengenalpasti
keperluan
|
||||
c.
Menilai
alternatif
|
||||
d.
Membuat
keputusan pembelian
|
||||
e.
Mencari maklumat
|
||||
10
|
Susun
proses pembelian barang baru
|
|||
a.
Menerima
|
||||
b.
Menilai
|
||||
c.
Menyedari
|
||
d.
Mencuba
|
||
e.
Meminati
|
||
11
|
Susun
proses pembelian barang industry yang betul
|
|
a. memesan produk,
|
||
b. menentukan spesifikasi produk
|
||
c. mengenal pasti masalah
|
||
d. membuka tender
|
||
e. mencari pembekal
|
||
f. mengenal pasti keperluan organisasi,
|
||
g. memilih pembekal
|
||
h. menilai prestasi pembekal
|
||
12
|
Pilih
faktor yang menyebabkan sesebuah syarikat menjalankan penyelidikan pemasaran
|
|
a. meluaskan pasaran
|
||
b. kos pemasaran yang tinggi
|
||
c. tekanan persaingan
|
||
d. jangkaan konsumer yang semakin meningkat
|
||
13
|
Pilih
kepentingan penyelidikan pemasaran
|
|
a. Meningkatkan daya saing dalam pasaran
|
||
b. Menentukan keputusan strategi pemasaran
|
||
c. Menangani ketidakpastian persekitaran perniagaan
|
||
d. mengenalpasti pasaran sasaran
|
||
e. Meningkatkan jualan keuntungan syarikat
|
||
14
|
Susun langkah penyelidikan pemasaran
yang betul
|
|
a. Membentuk rancangan penyelidikan
|
||
b. Mengenalpasti masalah dan menetapkan objektif
|
||
c. menginterpretasi data dan melapor penemuan
|
||
d. Melaksanakan penyelidikan dan menganalisis data
|
||
15
|
Pilih
kepentingan segmentasi pasaran (lima sahaja)
|
|
a. Untuk membolehkan pemasar membentuk campuran
pemasaran yang sesuai bagi memenuhi keperluan satu atau lebih daripada satu
segmen
|
||
b. Mengenalpasti profil pengguna
|
||
c.
Mengenalpasti perbezaan pengguna bagi setiap segmen.
|
||
d. Menumpukan kepada segmen/bahagian yang dikenalpasti.
|
||
e. Merancang dan membaharui produk mengikut keperluan
asas pemetakan.
|
||
f. Membantu organisasi membina strategi campuran pemasaran yg efektif dan
efisyen
|
||
g.
Kejayaan
strategi pemasaran bergantung kpd
kebolehan pemasar mengenalpasti, memilih segmen pasaran yg menarik.
|
||
h.
Meningkatkan
kelebihan persaingan organisasi
|
||
i.
Segala
sumber dan usaha dpt ditumpukan kpd sasaran yg dipilih
|
||
j. Dapat meningkatkan kepakaran @ kemahiran organisasi tentang sesuatu
produk @ segmen pasaran
|
||
16
|
Tiga ciri
utama produk ialah
|
|
a.
Produk
ketara
|
||
b.
Poduk
sampingan
|
||
c.
Produk
teras
|
||
d.
Produk
keperluan
|
||
e.
Produk
kehendak
|
||
17
|
Keputusan
produk individu dipengaruhi oleh faktor berikut (4 shj)
|
|
a.
Atribut
|
||
b.
Pembungkusan
|
||
c.
Penjenamaan
|
||
d.
Perlabelan
|
||
e.
Perkhidmatan
sokongan produk
|
||
f.
Harga
|
||
g.
Persepsi
|
||
h.
Psikografi
|
||
i.
Demografi
|
||
18
|
Kedalaman
merujuk kepada bilangan item
produk yg terdapat dlm satu barisan produk
|
|
19
|
kepanjangan
campuran merujuk kepada bilangan versi yang
ditawarkan oleh setiap keluaran di dalam barisan
|
|
20
|
Ketekalan
Produk merujuk kepada darjah
perkaitan antara lini keluaran dari segi pengguna akhir atau saluran
pengagihan
|
|
21
|
Peringkat
dalam kitaran hayat produk terdiri daripada
|
|
a.
Peningkatan
|
||
b.
Kemajuan
|
||
c.
Pertumbuhan
|
||
d.
Kemerosotan
|
||
e.
Pengenalan
|
||
f.
Perkembangan
|
||
g.
Kematangan
|
||
h.
Penurunan
|
||
22
|
Konflik
mendatar ialah konflik yg berlaku antara firma di peringkat yg sama dlm
saluran agihan spt antara dua @ lebih peruncit
|
|
23
|
konflik
menegak konflik antara beberapa tahap yg
berbeza dlm saluran yg sama
|
|
24
|
Agihan intensif melibatkan pengagihan barang disatu atau
dua outlet di kawasan tertentu
|
|
25
|
Agihan intensif sesuai utk barangan
seperti kereta BMW
|
|
26
|
Agihan selektif bermaksud agihan
produk melalui bilangan saluran terhad di sesuatu kawasan
|
|
27
|
Agihan eksklusif sesuai utk brg spt
televisyen
|
|
28
|
Agihan selektif sesuai utk brg runcit
seperti garam
|
|
29
|
Agihan eksklusif melibatkan pengagihan
produk secara meluas
|
|
30
|
Saluran agihan merujuk kepada orang
tengah yang membantu mengagihkan barang pengeluar kpd pengguna
|
|
31
|
Contoh konflik mendatar ialah syarikat
Mamee jual mee segera kepada peruncit dan juga jual terus kepada pengguna
|
|
32
|
Contoh konflik menegak ialah ejen
Proton Sungai Buluh, buat promosi kereta di Wangsa Walk untuk pelanggan
sekitar Wangsa Maju
|
|
33
|
Saluran peringkat sifar tidak
melibatkan sebarang pengantara pemasaran
|
|
34
|
Susun langkah pengurusan saluran
agihan yang betul
a. Memilih ahli saluran agihan
b. Memotivasikan ahli saluran agihan
Menilai ahli saluran agihan
|
|
35
|
Peruncitan melibatkan aktiviti jual
produk terus kepada pengguna akhir
|
|
36
|
Pemborongan melibatkan pembelian pukal
|
|
37
|
Ejen dan broker menerima komisen
|
|
38
|
Harga penarahan bermaksud pengeluar meletakkan harga yang
tinggi
|
|
39
|
Penembusan
pasaran bermaksud pengeluar menetapkan harga yang lebih rendah
|
|
40
|
Kaedah
penentuan belanjawan promosi terdiri daripada
|
|
a.
Ikut
pesaing
|
||
b.
Ikut
kerajaan
|
||
c.
Ikut
kemampuan
|
||
d.
Ikut
objektif dan tugas
|
||
e.
Ikut
keperluan pasaran
|
||
41
|
Pilih
tujuan promosi yang betul
|
|
a. Untuk memberitahu atau memperkenalkan produk kepada
pelanggan.
|
||
b. Menarik perhaian pelanggan terhadap produk.
|
||
c. Menimbulkan minat pelanggan terhadap produk
|
||
d. Untuk memujuk dan mempengaruhi pelanggan membeli produk
syarikat
|
||
e.
Menaikkan imej syarikat
dan produk
|
||
f.
Untuk
megingatkan pelanggan tentang produk yang ditawarkan.
|
||
g. Memberi pengetahuan kepada pelanggan tentang sesuatu
produk
|
||
h.
Mengekalkan daya saing
perniagaan
|
||
42
|
Jika kos
seunit ialah RM40 dan margin caruman ialah 30%, harga tokokan ialah RM58
|
|
43
|
Jika kos
seunit ialah RM10 dan margin caruman ialah 25%, harga tokokan ialah RM13.33
|
|
44
|
Jika kos
seunit ialah RM100 dan margin caruman ialah 40%, harga tokokan ialah RM157.77
|
|
45
|
Jika kos
tetap ialah RM100000, harga ialah RM100 dan kos berubah ialah RM30. Titik
pulang modal ialah 1429 unit
|
|
46
|
Jika kos
tetap ialah RM100000, harga ialah RM10 dan kos berubah ialah RM1. Titik
pulang modal ialah 11111 unit
|
|
47
|
Anda
telah berusaha dengan sedaya upaya untuk menjawab kuiz ini
|
|
48
|
Anda
yakin bahawa anda akan mendapat keputusan cemerlang.
|
“CIKGU KARTHIK, GURU PENGAJIAN
PERNIAGAAN ANDA”
No comments :
Post a Comment