- Semua soalan di bawah memerlukan fakta , huraian dan contoh.
- Jika ada situasi, kaitkan dengan situasi yang diberikan
Bab 1: Perniagaan dan persekitaran
1.
Huraikan
peranan perniagaan kepada
a.
Pengguna
b.
Masyarakat
c.
Negara
2.
Huraikan
lima cabaran yang dihadapi oleh industri makanan Malaysia pada masa kini.
3. Huraikan proses
perniagaan sebuah kilang televisyen
4.
Huraikan
lima persekitaran umum yang mempengaruhi industry perabot Malaysia
5.
Huraikan
kepentingan persekitaran tugas kepada sebuah kolej swasta.
6.
Huraikan
tanggungjawab sebuah hospital swasta kepada persekitaran tugasnya.
7.
Huraikan
aktiviti perniagaan berasaskan pengeluaran di Malaysia
8.
Huraikan
aktiviti perniagaan berasaskan perkhidmatan di Malaysia
9.
Huraikan
proses penubuhan sebuah koperasi
10. Huraikan peranan sector swasta dan sector
awam dalam perkembangan perniagaan
11. Loya Bakeri merupakan sebuah perniagaan yang sedang
berkembang pesat. Pn Loya sedang menghadapi masalah untuk mengekalkan
perniagaannya sebagai milikan tunggal. Dia bercadang untuk membuka beberapa
cawangannya. Beliau sedang memikirkan untuk menubuhkan sebuah syarikat
sendirian berhad tetapi tidak pasti akan keberkesananya.
Anda dikehandaki
- Jelaskan
kelemehan-kelemahan milikan tunggal yang mungkin dihadapi oleh Pn Loya
b.
Berikan
nasihat anda kepada Pn Loya tentang cadangan beliau untuk menubuhkan syarikat sendirian
berhad bagi mengendalikan bakerinya.
Bab 2: Pengeluaran
1.
Huraikan
lima cabaran yang dihadapi oleh seorang pengurus pengeluaran kilang buku.
2.
Huraikan
empat jenis pengeluaran
3. Huraikan jenus susun atur pengeluaran
3.
Huraikan
lima jenis alat kawalan kualiti yang boleh digunakan oleh sebuah syarikat
penerbitan buku.
4.
Huraikan
pendekatan kawalan kualiti yang boleh digunakan oleh sebuah perniagaan
pengeluaran minuman ringan
5.
Huraikan
lima factor yang mempengaruhi pemilihan lokasi sebuah hotel
Bab 3: Pemasaran
1.
Huraikan
proses pembelian barang pengguna.
2. Huraikan lima pendekatan pemasaran
2.
Huraikan
pembelian barang industri
3.
Huraikan
proses pembelian barang baru oleh pengguna
4.
Huraikan
proses pemasaran
5.
Huraikan
empat strategi pertumbuhan pasaran
6.
Huraikan
lima factor yang mmepengaruhi gelagat pengguna
7.
Huraikan
empat asas pemetakan pasaran yang boleh digunakan oleh pemasar
8.
Huraikan
empat jenis pendekatan pemasaran
9.
Huraikan
strategi perletakan harga yang boleh digunakan oleh sebuah perniagaan makanan
ringan
10. Huraikan kitaran hayat produk
11. Huraikan faktor-faktor yang mempengaruhi
penetapan harga
12. Huraikan tiga pendekatan penentuan harga
secara umum
13.
Huraikan
penentuan harga produk baru
14.
Huraikan
enam strategi penyelarasan harga
15. Huraikan campuran promosi yang boleh
digunakan oleh pemasar
16. Huraikan empat strategi penyasaran pasaran
17. Huraikan lima strategi perletakan pasaran
Bab 4: Kewangan
1.
Pentafsiran
penyata kewangan sesebuah syarikat, perbandingan dengan industri
2.
Penyediaan
bajet dan cara menguruskan lebihan/ kurangan tunai
3.
Huraikan
lima pihak berkepntingan terhadap penyata kewangan sesebuah perniagaan
4.
Huraikan jenis sumber dana mengikut jangka
masa panjang
5.
Huraikan jenis sumber dana mengikut jangka
masa pendek
6.
Huraikan
empat prinsip takaful
7.
Huraikan
empat prinsip insurans
Bab 5: sumber manusia
1.
Huraikan
proses pengambilan sumber manusia oleh sesebuah syarikat.
2.
Huraikan
bentuk ganjaran yang boleh dibayar oleh sesebuah syarikat.
3.
Terangkan
cabaran pengurusan sumber manusia
4.
Huraikan
proses perancangan sumber manusia
5.
Huraikan
kaedah menentukan keperluan sumber manusia
6.
Huraikan
faktor-faktor penentuan keperluan sumber manusia
7.
Huraikan
proses pengambilan
8.
Bincangkan
tiga jenis program latihan yang boleh
dilaksanakan oleh sebuah bank.
9.
Jelaskan
a. maksud penilaian prestasi
b. kepentingan penilaian prestasi kepada
sesebuah organisasi
10.
Huraikan kaedah-kaedah penilaian prestasi
11.
Terangkan ciri-ciri penilaian prestasi
yang berkesan
12.
Terangkan masalah dalam penilaian
prestasi
13.
Huraikan penentu pampasan sesebuah organisasi
14.
Huraikan proses tindakan disiplin yang boleh digunakan oleh sesebuah organisasi
15.
Huraikan masalah dalam tindakan disiplin
16.
Huraikan proses tindakan disiplin disiplin.
17.
Huraikan skim kemudahan penamatan perkhidmatan yang boleh digunakan oleh
sesebuah organisasi.
No comments :
Post a Comment