- Kes ini berkaitan dengan restoren francais makanan segera
- Isu utama yang dikaji ialah aplikasi teori Maslow dalam memotivasikan pekerja serta kaedah kawalan yang digunakan.
- Soalan ini memerlukan fakta khusus dan fakta kes
- Kajian kes ini merupakan soalan percubaan Pengajian Perniagaan Penang Free School
MCDONALD’S
MALAYSIA
McDonald’s merupakan satu jenama
yang tidak perlu diperkenalkan lagi. McDonald’s mempunyai lebih 33,000 restoran
di 119 buah negara termasuk Malaysia. Di Malaysia, McDonald’s mempunyai 270
restoran di seluruh Malaysia dan dijangka berkembang dengan kadar 15 hingga 20
restoran baharu pada setiap tahun. Kejayaan McDonald’s Malaysia banyak dibantu
oleh keprihatinan pengurusan atasan menjaga kebajikan pekerja-pekerjanya. Pihak
syarikat percaya jika kebajikan pekerja dijaga dengan baik, ia akan
meningkatkan motivasi dan produktiviti pekerja. Sebagai langkah keselamatan dan
jaminan, gaji yang diterima oleh pekerja akan dipotong untuk dimasukkan ke
dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan PERKESO. Ini dapat membantu
pekerja menyimpan bekalan untuk hari tua dan dilindungi sekiranya mengalami
kemalangan ketika bertugas. Syarikat juga memastikan pekerja-pekerja mendapat
tempat kerja yang bersih dan selesa. Bilik persalinan, loker dan surau disediakan
untuk kemudahan dan keselesaan pekerja. Syarikat turut menghargai pekerja- pekerja
yang rajin dan berdisiplin. Pekerja-pekerja yang layak akan dipromosi untuk
menyandang jawatan yang lebih tinggi dan memperkenalkan anugerah bulanan untuk
Krew Terbaik. Pekerja- pekerja turut menikmati kemudahan cuti tahunan dan
perubatan percuma di klinik-klinik terpilih. McDonald’s Malaysia amat
menitikberatkan penghasilan produk makanan yang berkualiti, bersih dan halal.
Sehubungan itu, syarikat sentiasa berusaha mendapatkan kerjasama dan
pengiktirafan daripada agensi-agensi kerajaan yang berkaitan, antaranya
pengiktirafan sijil Halal daripada JAKIM serta mematuhi Program Keselamatan dan
Kualiti Makanan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Syarikat juga berkerjasama
dengan JAKIM menubuhkan Pasukan Syariah Dalaman untuk urusan pemantauan dan
mendapatkan khidmat Penasihat Bebas Halal bagi memantau proses penyembelihan.
Syarikat juga memberi penekanan terhadap kawalan bahan mentah, pekerja dan
tempat penyediaan makanan. Syarikat memastikan hanya bahan mentah yang segar
digunakan dan diperolehi hanya daripada pembekal yang diiktiraf oleh JAKIM.
Pemeriksaan kualiti dilakukan terhadap bahan mentah sebaik sahaja diterima
daripada pihak pembekal dan selepas itu, bahan mentah tersebut akan disimpan
dalam peti penyejuk beku mengikut keperluan suhu tertentu. Sebelum proses
penyediaan makanan dilakukan, tempat penyediaan makanan dipastikan dalam
keadaan yang bersih dan selamat. Tempat tersebut mesti mempunyai sinki khas
untuk membasuh tangan dan dilengkapi dengan sabun, air paip dan tisu. Setiap
pekerja diwajibkan mengambil suntikan imunisasi tifoid dan dipastikan dalam
keadaan cukup sihat sebelum terlibat dalam proses penyediaan makanan. Selain
itu, mereka juga diwajibkan mencuci tangan dengan bahan pembasmi kuman dan
memakai sarung tangan pakai buang bagi menjamin kebersihan makanan yang
dikendalikan. McDonald’s Malaysia amat komited dalam menjaga kualiti,
kebersihan dan segalanya untuk memastikan pelanggan restoran McDonald’s mendapat
yang terbaik. (Disesuaikan daripada artikel “Pematuhan Piawaian Untuk
Keselamatan Makanan dan Proses Halal McDonald’s Adalah Yang Terbaik)
Berdasarkan kes di atas,
(a) Jelaskan tindakan McDonald’s
Malaysia untuk memenuhi keperluan pekerja-pekerjanya berdasarkan Teori Motivasi
Maslow. [10] FAKTA KHUSUS
(b) Terangkan kaedah kawalan awalan
yang dilakukan oleh McDonald’s Malaysia untuk menjamin kualiti dan kebersihan
produknya. [20] FAKTA KES
Jelaskan
tindakan McDonald’s Malaysia untuk memenuhi keperluan pekerja-pekerjanya berdasarkan
Teori Motivasi Maslow. [10]
Keperluan keselamatan [1]
- memotong gaji pekerja untuk dimasukkan ke dalam KWSP
[1]
- memotong gaji pekerja untuk dimasukkan ke dalam
PERKESO [1]
- memastikan pekerja-pekerja mendapat tempat kerja
yang bersih dan selesa [1]
- menyediakan bilik persalinan [1]
- menyediakan loker [1]
- menyediakan surau
Keperluan penghargaan [1]
- pekerja yang layak akan dipromosi untuk menyandang
jawatan yang lebih tinggi [1]
- memperkenalkan anugerah bulanan untuk Krew Terbaik
[1]
- menyediakan kemudahan cuti tahunan [1]
- menyediakan kemudahan perubatan percuma di
klinik-klinik terpilih
(b) Terangkan
kaedah kawalan awalan yang dilakukan oleh McDonald’s Malaysia untuk menjamin
kualiti dan kebersihan produknya. [20]
Definisi kawalan awalan
kawalan yang dilaksanakan di peringkat awal sebelum
proses pengeluaran bermula [1]
1.
Mendapatkan
kerjasama dan pengiktirafan daripada agensi-agensi kerajaan [1]
- mendapatkan pengiktirafan sijil
Halal daripada JAKIM
- mematuhi Program Keselamatan dan
Kualiti Makanan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia
- bekerjasama dengan JAKIM untuk
menubuhkan Pasukan Syariah Dalaman untuk urusan pemantauan
- mendapatkan khidmat Penasihat
Bebas Halal bagi memantau proses penyembelihan
2.
kawalan
terhadap bahan mentah [1]
- memastikan hanya bahan mentah
yang segar digunakan
- memastikan bahan mentah hanya
diperolehi daripada pembekal yang diiktiraf oleh JAKIM
- pemeriksaan kualiti dilakukan
terhadap bahan mentah sebaik sahaja diterima daripada pihak pembekal
- bahan mentah akan disimpan dalam
peti penyejuk beku mengikut keperluan suhu tertentu
3.
Kawalan
terhadap pekerja [1]
- setiap pekerja diwajibkan mengambil suntikan
imunisasi tifoid
- setiap pekerja dipastikan berada
dalam keadaan cukup sihat
- setiap pekerja diwajibkan mencuci
tangan dengan bahan pembasmi kuman
- setiap pekerja diwajibkan memakai
sarung tangan pakai buang
4.
Kawalan
terhadap tempat penyediaan makanan [1]
- tempat penyediaan makanan
dipastikan dalam keadaan yang bersih dan selamat
- tempat penyediaan makanan mesti
mempunyai sinki khas
- sinki khas mesti dilengkapi
dengan sabun
- sinki khas mesti dilengkapi
dengan air paip
- sinki khas mesti dilengkapi
dengan tisu
No comments :
Post a Comment